березня

28

Четвер

Маневицька районна газета "Нова доба"

Офіційні вітання

Останні коментарі

Кожна людина, у тому числі з інвалідністю, має право на працю, яке передбачає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується (ст. 43 Конституції України).  Особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, мають право бути зареєстрованими у територіальних органах Державної служби зайнятості України як безробітні, перед початком трудової діяльності можуть отримати послуги з профорієнтації та профдіагностики, допомогу у працевлаштуванні, при потребі - направлення на підвищення кваліфікації чи отримання професійного фаху.
При виявленні схильності до підприємництва, територіальні органи Державної служби зайнятості України допомагають скласти бізнес-план, виплачують одноразову допомогу по безробіттю для започаткування власної справи. 
У період пошуку постійного місця роботи пропонують тимчасову зайнятість. Пошук підходящої роботи за сприянням територіальних органів Державної служби зайнятості України здійснюється при наявності рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації, де зазначаються обмеження особи з інвалідністю та рекомендації щодо її трудової та професійної реабілітації. 
Громадяни віком старше 45 років можуть підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці шляхом отримання ваучерів.
 Під час прийняття на роботу людей з інвалідністю, направлених МСЕК, роботодавці не мають права встановлювати для них випробування (ст. 26 КЗпПУ від 10.12.1971 р. № 322-VII). За працівником, який втратив працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігається місце роботи та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності. 
У разі неможливості виконання працівником попередньої роботи, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію особи з інвалідністю відповідно до рекомендацій МСЕК. Якщо стан здоров’я людини з інвалідністю перешкоджає виконанню її професійних обов’язків, то вона має право достроково розірвати трудовий договір (Ст. 172 КЗпПУ від 10.12.1971 р. № 322-VII). 
Працівники-інваліди, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали шести місяців на підприємстві, мають право на щорічну оплачувану відпустку у повному обсязі до настання шестимісячного терміну їх безперервної роботи на цьому підприємстві. Якщо колективний договір підприємства встановлює додаткові відпустки, або інвалід має право на додаткові відпустки з інших підстав, то кількість днів додаткової відпустки додається до основної щорічної відпустки.  
У разі припинення трудових відносин, особа з інвалідністю має право на повторне звернення до територіального органу Державної служби зайнятості України. 
Анюта ЗЕЛЕНКО,
заступник директора - 
начальник відділу надання соціальних послуг.

You have no rights to post comments

Дзвоніть, пишіть, заходьте.

Редактор - (03376) 2-11-44
Заступник редактора, зав. відділом соціальних проблем, бухгалтер - 2-19-17
Зав. відділом інформації - 4-06-46
Оголошення, реклама - 2-15-74.
E-mail: manev_gazeta@ukr.net
Адреса: 44600, смт Маневичі, вул. Незалежності, 14.

Люди рідного краю

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua